A fost o vreme în care viața era mai simplă și predictibilă. Dacă ești născut înainte de revoluție – așa ca mine 🙂 – probabil că îți amintești cum lucrurile urmau un curs care părea firesc: făceai o școală, apoi un liceu, după care intrai la o facultate, la sfârșitul facultății primeai o repartiție și, în principiu, ieșeai la pensie de la același loc de muncă. Era chiar un motiv de mândrie să fii cunoscut și recunoscut ca având cartea de muncă „curată” și nu „mâzgălită” cu multe ștampile de „intrare-ieșire”. Dacă nu intrai la facultate, tot era bine. La finalul liceului primeai o repartiție pentru un loc de muncă potrivit profilului absolvit. De la care puteai ieși la pensie. Mă rog, în cele mai multe cazuri. Apoi, te mai înscriai în partid, în sindicat, aplicai pentru repartizarea unei locuințe, pe care – la un moment dat – o primeai și îți cumpărai lucruri în rate. Stăteai și la cozi… Dar, vremurile erau cumva mai sigure, pentru că erau predictibile.
Apoi, totul s-a schimbat. Și totul este în continuă schimbare. Internetul a adus cele mai mari și mai rapide transformări ale stilului nostru de viață. A reconfigurat totul: economia, piața locurilor de muncă, interacțiunile sociale, accesul la cunoaștere. Totul. Iar azi… ziua de azi este plină de provocări pe care nici nu ți le puteai imagina cu ceva vreme în urmă.
Împrumutând termenul din armată, specialiștii au numit lumea de azi o lume „V.U.C.A”, un acronim care descrie 4 mari caracteristici ale vremurilor pe care le trăim:
V- Volatility (volatilitate)
Trăim într-o lume în permanentă schimbare. O lume instabilă, în care schimbarea face parte din cotidian și este tot mai dificil de previzionat. Are forme din ce în ce mai dramatice și se întâmplă cu o viteză tot mai mare. Iar pentru că nu știi niciodată la ce anume să te aștepți, devine tot mai greu să evaluezi cauza și efectele schimbării. Din acest motiv, situațiile și circumstanțele volatile sunt percepute ca fiind negative – o mare provocare la adresa nevoii noastre de a avea lucrurile sub control.
U – Uncertainity (incertitudine)
E dificil să ai certitudini – dacă nu chiar imposibil – atunci când evenimente neprevăzute vin peste tine și nu le poți anticipa parcursul; previziunile istorice și experiențele anterioare devin irelevante și rareori pot fi folosite ca bază pentru previziuni viitoare. Devine aproape imposibil să-ți plănuiești investițiile, dezvoltarea și creșterea iar viitorul este foarte incert.
C- Complexity (complexitate)
Lumea modernă de azi este mai complexă ca niciodată. Problemele și repercusiunile lor se întind pe mai multe niveluri și sunt mai dificil de înțeles. Niveluri foarte diferite se întrepătrund și de aceea a devenit aproape imposibil să ai o perspectivă asupra modului în care lucrurile se leagă între ele. Deciziile i-au forma unei plase încurcate de reacții și contra-reacții și este extrem de greu să alegi doar o singură cale.
A- Ambiguity (ambiguitate)
Ideea de a avea o soluție general valabilă precum și „bunele practici” aparțin acum trecutului. Rareori sunt astăzi lucrurile foarte clare sau determinate cu precizie. Ele nu mai pot fi descrise doar în alb și negru pentru că și griul a devenit o opțiune. „Pe vremea mea…” este acum o frază desuetă și irelevantă. Cerințele sunt tot mai contradictorii și mai paradoxale ca niciodată, punându-ne la încercare propriul sistem de valori chiar în esența lui. Pentru luarea unei decizii avem nevoie de curaj, conștientizare și deschidere față de eșec.
Pe termen lung, nu mai poți paria pe multe lucruri. Pe job, pe calificarea pe care o ai, pe cadrul economic, pe circumstanțele exterioare, oricare ar fi ele.
Deși par a fi foarte complicate, lucrurile nu sunt însă disperate. Necesită doar o schimbare de paradigmă și o abordare diferită a vieții. Unul dintre lucrurile necesare este asumarea totală a responsabilității față de propria viață și o înțelegere mai clară a cine suntem și ce „avem în dotare”. E interesant cum aceste vremuri atât de dificile nu fac decât să ne împingă să ne căutăm soluțiile în interiorul nostru și să mizăm mai puțin pe exterior.
Schimbând perspectiva și abordarea, putem recrea în dreptul nostru mediul VUCA, folosind alte ingrediente pentru acest acronim:
V – Vision (viziune)
Imaginează-ți viitorul pe care-l vrei. În ce fel vrei să-i dai vieții tale sens și semnificație plecând de la identitatea ta și folosind eficient ceea ce este al tău.
U – Understanding (înțelegere)
Înțelege nevoia de a face parte dintr-un ecosistem; vremea competiției a trecut, a venit vremea cooperării, strategiei și trăirii intenționale. A înțelegerii complexității propriei unicități, a comportamentelor și reacțiilor pentru a le putea include într-un plan de viață asumat în totalitate.
C- Clarity (claritate)
Claritatea vine din simplitate. Elimină tot ceea ce nu este relevant. Identifică ceea ce te reprezintă cu adevărat și investește-ți resursele acolo unde ești cel mai eficient.
A – Adaptability/Agility (adaptabilitate/agilitate)
Încă un termen al zilelor noastre: anti-fragil. Când îți este clar cine ești, care sunt abilitățile, pasiunile, circumstanțele care te motivează, ce fel de personalitate ai, care-ți sunt valorile și în ce fel funcționează abilitatea ta de a învăța, știi ce ai de făcut și încotro să-ți schimbi direcția de fiecare dată când este nevoie. Și asta fără să te frângi. Fără să te pierzi.
Prin programul de mentorare Learning Eagleship, învățăm cum să înlocuim în propriile noastre vieți
Volatilitatea <=> Viziunea,
Incertitudinea <=> Înțelegerea,
Complexitatea <=> Claritatea
Ambiguitatea <=> Adaptabilitatea
Mai mult ca niciodată, ai nevoie să știi cine ești. Imaginează-te ca fiind un tablou alcătuit din mai multe piese de puzzle reprezentând abilități, talente, pasiuni, motivații, valori etc. Cât de bine le cunoști astfel încât să le poți pune oricând la treabă și să-ți creezi viața pe care ți-o dorești?
„Confuzia face parte din joc. De fapt, și frica face parte din joc. Ai nevoie să-ți dai seama în ce fel poți colabora cu acea confuzie, cum poți colabora cu frica și să o transformi în oportunitate.”
Bob Johansen
0 Comentarii