Selectează o Pagină

Libertatea interioară

9 noiembrie 2022

Ziua de 9 noiembrie este declarată „Ziua internațională a libertății”. În această zi, în anul 1989, a fost desființat „zidul Berlinului”, acea monstruoasă construcție care – vreme de aproape trei decenii – a separat familii și comunități. Este și momentul care a marcat căderea comunismului la noi și în Europa de Est. 

Dar nu despre această libertate vreau să-ți vorbesc, ci despre libertatea interioară

Libertatea interioară este – pe scurt – libertatea de a fi cine ai fost creat să fii. Este starea în care ești în armonie cu sinele tău real, dezbrăcat  de straturile sinelui fals pe care fiecare dintre noi ni l-am construit de-a lungul vieții. Un sine autentic vindecat și restaurat, în care pulsează viața, bucuria, speranța și sentimentul valorii de sineA fii cu adevărat liber înseamnă să fii eliberat de tiparele care nu-ți mai sunt de folos, de fricile care te opresc să mergi înainte, de atitudinea de victimizare, de resentimente și trecut, de mânie și vinovăție. 

Dacă este să facem o radiografie a unui om care trăiește o astfel de libertate, am putea vedea că: 

  • rareori experimentează emoții negative precum mânia, lăcomia, invidia, gelozia, egoismul, resentimentele, indiferența față de ceilalți;
  • poate avea un nivel ridicat de empatie, care duce până la împărtășirea propriei cunoașteri și înțelepciuni dar și a propriilor bunuri materiale;
  • experimentează o stare continuă de recunoștință și mulțumire;
  • nu se compară cu ceilalți, prin umare nu se simte superior, dar nici inferior nimănui;
  • nu are nimic de ascuns, pentru că trăiește „la vedere” și are puterea interioară și capacitatea de a recunoaște și de a-și asuma erorile și greșelile;
  • nu caută vinovați pentru lucrurile cu care se confruntă, ci se consideră responsabil pentru propria sa viață; 
  • nu vrea să dovedească nimănui nimic și nu are nevoie de validare exterioară; 
  • se cunoaște și se acceptă pe sine și de aceea îi este ușor să-i accepte și pe cei din jurul său; 
  • a înțeles că viața sa are un scop și se focalizează pe împlinirea lui;
  • nu se lasă doborât de circumstanțele exterioare și nu le permite acestora să-l deturneze de la drumul pe care a ales să meargă; 
  • are un profil moral sănătos și alege să trăiască cu demnitate; 
  • nu se definește prin eșecuri, dar nici prin succesele pe care le are. 

Cum poți atinge această libertate interioară? Deși călătoria fiecăruia dintre noi este unică, există anumite puncte cheie valabile pentru oricine. Iată câteva dintre ele: 

1. Descoperă-ți pasiunea. 

  • Ce te entuziasmează și te face să te ridici din pat dimineața?
  • Ce-ți place să faci atât de tare încât nici nu-ți dai seama cum trece timpul atunci când o faci? 

Când îți cunoști pasiunea și scopul, este ușor să te simți liber pentru că poți lucra la visul tău, nu la visul altcuiva. Înțelegi pentru ce anume ai fost creat și îți investești resursele în împlinirea acelui scop. 

2. Descoperă-ți propriul trib

Înconjoară-te de oameni care te susțin și te încurajează să-și împlinești visul. Ei sunt cei care te vor ajuta să-ți revii atunci când lucrurile devin dificile. Un sistem de suport este unul dintre elementele esențiale ale libertății interioare. Când ai în jurul tău oameni care cred în tine și sunt dispuși să-ți fie alături atunci când treci prin momente grele, este mult mai ușor să-ți menții focalizarea și să te repoziționezi. 

3. Stabilește-ți propriile reguli

Nu le permite celorlalți să-ți dicteze în ce mod să-ți trăiești viața. Dacă vrei să faci un lucru, fă-l! Nu este nevoie să te conformezi părerii celorlalți despre ce este bine sau rău, despre ce este posibil sau imposibil. Când îți stabilești propriile reguli te afli în controlul vieții tale și poți trăi așa cum tu alegi să o faci. Aceasta este o componentă cheie a libertății interioare; înseamnă că tu ești responsabil pentru viața ta și tu alegi ce să faci și ce să nu faci. 

4. Stabileste granițe

Este important să-ți cunoști granițele și să ții cont de ele. Asta presupune să spui NU acelor lucruri care nu se aliniază cu valorile tale și să stabilești limite în toate – în familie, la locul de muncă, în relațiile de prietenie etc. Când ai granițe clare este mult mai ușor să rămâi autentic și să-ți menții libertatea interioară. Ele te ajută să dezvolți relații sănătoase creând un context în care persoanele implicate sunt respectate și tratate corect. 

5. Trăiește în prezent

Prea des ne concentrăm asupra trecutului sau asupra viitorului și aproape deloc asupra momentului prezent. Acest lucru poate fi un imens obstacol în calea descoperirii libertății interioare. Trecutul s-a dus, viitorul încă nu a sosit și ambele sunt dincolo de controlul nostru. 

  • Legat de eșecurile din trecut, mai poți face doar câteva lucruri: să ierți, să te ierți, să cauți lecția pozitivă și apoi să le lași în urmă. Dacă înveți cum să faci asta, fiecare eșec poate scoate la iveală o perlă de înțelepciune pe care, dacă ți-o însușești, o vei putea folosi la un moment dat, de-a lungul vieții. Iar momentele de succes vorbesc doar despre talentele și motivațiile tale și doar din perspectiva aceasta ar trebui să le privești, pentru că o astfel de abordare te va ajuta să te cunoști mai bine.
  • Viitorul depinde foarte mult de momentul prezent. Fără să fii deplin conștient de acest lucru, prin ceea ce faci azi însămânțezi pentru viitor. Prezentul este solul fertil în care plantăm intențiile noastre. Avem nevoie de aceasta focalizare, pentru a putea fi conștienți de ceea ce punem azi în sol. Ca să nu se surprindă recoltele viitoare.

6. Descoperă-ți unicitatea

Ești o combinație unică de trăsături fizice, abilități, talente, valori, motivații, experiențe, pasiuni, vise și idealuri. Nimeni nu a fost și nu va fi nimeni care să aibă exact aceeași combinație. Acesta este un adevăr stabilit științific. Iar unicitatea ta merită cunoscută și celebrată. Ceva se schimbă radical și fundamental în existența ta atunci când înțelegi acest adevăr și apoi devii curios să-l descoperi: devii cu adevărat liber. 

Learning Eagleship (Învățând caracteristicile unui vultur) este un program de mentorare creat pentru a te ajuta să-ți decoperi libertatea interioară și apoi să-ți trăiești viața pentru care ai fost creat/ă. 

Pentru varianta în format audio, clic aici.

Join our convocation!

Newsletter

adică... înscrie-te la newsletter și vino în comunitatea noastră. 

Niciun Rezultat

Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.

Despre Autor

Simona Tripon

Comentarii

0 Comentarii

%d blogeri au apreciat: